Mensen kiezen ervoor om dakloos te zijn.

Soms kiezen ze ervoor om geen gebruik te maken van de diensten voor daklozen.

Ze stellen hun verwachtingen bij, zo kunnen ze ook niet teleurgesteld worden wanneer ze geen woonst vinden.

Mensen zullen er niet zelf voor kiezen om op straat te slapen, wel kiezen ze er soms zelf voor om omwille van verschillende redenen geen gebruik te maken van diensten voor daklozen. Of ze stellen hun verwachtingen bij, zo kunnen ze ook niet teleurgesteld worden wanneer ze geen woonst vinden.

Weinigen zullen buiten slapen op de grond in de kou verkiezen boven een warm zacht bed. Wel kiezen sommige mensen er bewust voor om geen gebruik te maken van diensten voor daklozen: een nachtopvang waar je op een bepaald uur binnen moet zijn, met iemand die wel zal oordelen of je al dan niet teveel gedronken hebt, een kamer delen met een hoop snurkers,… Voor sommigen is het een weinig aantrekkelijk aanbod. Negatieve ervaringen kunnen er ook voor zorgen dat ze niet willen terugkeren naar een nachtopvang.

Sommige daklozen geven het na een tijd op om op zoek te gaan naar een oplossing. Ze zijn dan zo teleurgesteld in de maatschappij, in de diensten, dat ze er niet meer naartoe willen. Hulp vragen kan bovendien een enorme drempel zijn, zoals bij het OCMW aankloppen voor een leefloon. Bijgevolg passen mensen hun verwachtingen aan. Als je niet verwacht om een woonst te vinden, kan je ook niet teleurgesteld zijn er geen te vinden.

Bijdrage door Evelien Demaerschalk